SL & NSL Lutino

lutinoGeeni: Ino
Periytyminen: Resessiivi
Sukulaisvärejä: Pallid

Lutino tulee latinankielisestä sanasta luteus ja tarkoittaa keltaista. Ino puolestaan on lutinovärin aiheuttavan geenin nimi.

Nimensä mukaisesti lutino on keltainen värimuoto, joka aiheutuu siitä, että kaikki melaniinipigmentti on poistunut niin sulista kuin ihosta ja silmistäkin. Melaniineja ovat tummat värit, kuten sininen, harmaa ja ruskea. Kun geeni saa aikaan melaniinin poistumisen sulkien lisäksi myös pehmytkudoksista ja silmistä puhutaan, että värimuoto on “albinistinen”. Se ei tarkoita suoraan, että kyseessä olisi kuitenkaan albiino.

Kun vihreistä sulista poistuu sininen ja harmaa, jää näkyviin pohjaväri, eli keltainen. Harmaan rintakehän ja kasvojen sekä tummansinisten lentosulkien alta puolestaan tulee näkyviin vaalea kermansävyinen alue. Väri vaikuttaa myös silmiin: kun melaniinia ei ole, verisuonet kuultavat läpi, ja silmä näyttää punaiselta.

NSL ja SL?

Melaniinin täysin poistavia ja lutinovärin aikaan saavia geenejä on paikallistettu kaksi. Toinen geeneistä sijaitsee sukupuolikromosomi Z:ssä, toinen geeni puolestaan on autosomaalinen, eli se ei sijaitse sukupuolikromosomissa. Sukupuolikromosomissa sijaitseva ino-geeni, joka saa siis aikaan lutinoväri, periytyy sukupuolisidonnaisesti. Tämä lutino on siis “sukupuolisidonnainen lutino” (sex-linked lutino), eli SL-lutino.

Autosomissa sijaitseva lutino periytyy resessiivisti, eli väistyvästi. Se tarkoittaa sitä, että väri voi olla joko näkyvä tai piilevä. Lisäksi se tarkoittaa sitä, että poikanen tarvitsee kaksi geeniä – yhden kultakin vanhemmistaan – periäkseen värin. kohdalla ei vanhempien sukupuolella ole mitään väliä. Sekä koiras että naaras voivat kantaa väriä piilevänä ja periyttävät väri tasapuolisesti. Resessiivi lutino on hieman harvinaisempi, joten yleensä lutinosta puhuttaessa tarkoitetaan nimenomaan yllä mainittua sukupuolisidonnaista lutinoa. Sen sijaan resessiivin kohdalla täsmennetään yleensä, että kyseessä on NSL-lutino (non-sex-linked lutino), ei-sukupuolisidonnainen lutino.

Näiden kahden lutinotyypin välillä ei ole silmämääräisesti juuri mitään eroa. Sukupuolisidonnaiset lutinot saattavat olla kevyesti vaaleampia. Suurin ero näillä geeneillä on se, että ne periytyvät eri tavalla.

Eli:

SL lutino: Sukupuolisidonnainen Z-kromosomissa periytyvä lutino.
NSL lutino: Resessiivi autosomissa periytyvä lutino.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *