Ravinto

Ei ole täysin se ja sama, mitä munkkiaratilleen syöttää. Itse asiassa munkkiaratin ruokavalio on astetta tarkempi kuin monilla muilla lajeilla. Tämä johtuu siitä, että laji on keskimääräistä herkempi kohonneelle verenpaineelle ja rasvamaksalle. Rasvamaksa on sairaus, jossa rasvaa kertyy maksasoluihin, ja maksa alkaa laajentua. Munkkiarattinsa ruokia valitessa tuleekin kauppakassi täyteen nimenomaan tuoreruokia ja pellettejä. Täysin yhtämielistä mielipidettä siitä, missä suhteessa mitäkin tulisi syöttää, ei varsinaisesti ole. Arviot kulkevat pelletit 60% tuoreruoka 40% tienoilla. Koska tarpeeksi tarkkoja tutkimuksia ja todisteita siitä, mikä on se ehdottomasti parhain ja täsmällisin ruokavalio munkkiaratille, ei ole, on omistajan tehtävä päätöksiä itsenäisesti ja koitetava parhaansa mukaan tarjota linnulleen mahdollisimman monipuolisesti ravintoa.

ruokailu

Tuoreruoka

Munkkiaratti on ehdottomasti tuoreruokailija. Sen ravintoon kuuluvat vihannekset ja juurekset sekä jonkin verran hedelmät. Tuoreita tulee antaa monipuolisesti ja vaihdellen, jotta varmistutaan tarpeellisten ravintoaineiden saamisesta ja vaihtelun tarjoamisesta. Erityisen hyviä ovat tummanvihreät kasvikset kuten parsakaali. Myös paprikat ja chilit ovat ravintopitoisuudeltaan mainioita. Oikeastaan vain mielikuvituksesi ja kauppasi tarjonta on rajana. Voit tarjota edellä mainittujen lisäksi vaikkapa porkkanaa, bataattia, persiljaa, basilikaa, omenaa, päärynää, erilaisia marjoja, kesäkurpitsaa, varsiselleriä, kirsikkaa, retiisiä, kukkakaalia yms. Aina silloin tällöin mukaan kannattaa lisätä jotakin eksoottisempaakin, kuten mangoa, passionia tai carambolaa.

Kuivaruoat

Tuoreruoan ohessa munkkiarateille voi tarjota pellettejä. Näissäkin kannataa hieman vilkaista ravintosisältöä ja tutkimalla löytää itselleen paras vaihtoehto. Pelleteissä on runsaasti eroa raekoon, värin, hajun ja maun suhteen, joten kannattaa tutkailla pussien sisältöä ja etsiä sopivin. Allekirjoittaneen luotettavaksi havaittuja merkkejä ovat esimerkiksi Pretty Bird ja Zupreem.

Monet siemenseokset sisältävät liikaa rasvaa munkkiaratille. Se ei missään nimessä tarkoita, etteikö siemeniä silti voisi – ja pitäisi – tarjota. Siementen kuoriminen on munkkiaratille hyvää ja luontaista puuhaa, ja siemenissä on myös paljon hyviä ravinteita. On vain katsottava, että tarjottu siemenseos on vähärasvainen, hyvälaatuinen, eikä siinä ole kurpitsan tai auringonkukansiemeniä. Esimerkiksi undulaatin/parakiitin siemenseos on tähän käypä. Siemeniä voi tällöin tarjota muutaman kerran viikossa.

Vältettävät ruoat

Mitä enemmän ruokaa on käsitelty ja jalostettu poispäin sen alkuperäisestä muodosta, sitä enemmän ruoan antamista munkkiaratille kannattaa välttää. Paljon jalostetut ruoat menettävät monesti ravintoarvoaan ja sisältävät turhia kaloreita, jotka johtavat vain lemmikkilinnun lihomiseen.

Se, mikä on ihmisen perusruokaa, ei välttämättä ole soveltuvaista munkkiaratille. Paistettu tai käristetty ravinto kuuluu ehdottomasti vältettävien listalle. Kuumennettaessa moni terveellinen ruoka kadottaa vitamiinejaan. Lisäksi kypsennyksessä käytettävä rasva on hyvin epäterveellistä linnuille ja kitkettävä pois ruokavaliosta. Ihminen nauttii usein pitkälle käsiteltyjä viljatuotteita, kuten leipää ja pastaa, tai aamiaismuroja. Näistä tuotteista ei enää löydy juurikaan hyödyllisiä entsyymejä. Lisäksi leipä sisältää suolaa, murot taas tavallisesti suolan lisäksi myös lisättyä sokeria.

Kielletyt ruoat

Myrkyllisiä tai erityisen haitallisia – ja täten kiellettyjä – ruokia tai juomia ovat muun muassa alkoholi, kahvi, ruiskutettu lehtisalaatti, sienet, vihreät perunat, kaikki rikillä käsitellyt kuivat hedelmät sekä allaolevat:

Avokado (Persea americana)

Avokadolla tarkoitetaan erästä puuta, sekä tämän hedelmiä. Avokado sisältää persiiniä, joka on monille kotieläimille haitallista, mutta erityisesti linnuille persiini on hyvin myrkyllistä. Niin puu lehtineen kuin hedelmäkin ovat ehdottomasti kiellettyjen ruokien listalla.

Raparperi (Rheum rhaponticum)

Raparperi on ihmisten keskuudessa erityisesti jälkiruoissa käytettävä vihannes. Raparperissa on kuitenkin oksaalihappoa, joka kalsiumin kanssa yhdistyessään muodostaa kalsiumoksalaattia: yhdistettä, jonka liukeneminen veteen on hyvin heikko. Kalsiumoksalaatti voi aiheuttaa papukaijoilla munuaisvaurion.

Kofeiini ja teobromiini

Kofeiini (C8H10N4O2) on alkaloidi, jota löytyy luonnosta kahvinpavuista, guaranasta, teenlehdistä ja kymmenistä muista kasveista. Luonnossa kofeiinin tehtävä on halvaannuttaa ja tappaa kasvia syövät hyönteiset. Kofeiini vaikuttaa suoraan keskushermostoon, kiihdyttää verenkiertoa ja on hyvin myrkyllistä monille kotieläimille – myös papukaijoille. Toinen hyvin kofeiinin kaltainen myrkky on teobromiini (C7H8N4O2), jota löytyy useimmista virvoitusjuomista, sekä erityisesti suklaista. Teobromiini vaikuttaa puolestaan lihaksia rentouttaen ja stimuloiden sydäntä. Näin ollen suklaa, kahvi, tee, virvokejuomat ja energiajuomat ovat munkkiarateilta kiellettyjä.

Mausteisuus

Suolainen, sokerinen tai muulla tavalla erityisen mausteinen ravinto on linnulle vielä epäterveellisempää kuin ihmiselle. Älä tarjoa omaa ruokaasi munkkiaratille!

Huonekasvit

Asunnon kasvit joutuu ikävä kyllä usein valitsemaan lintunsa mukaan. Pois jätettäviä kasveja ovat esimerkiksi jasmiini, hyasintti, leinikit, alppiruusu ja huonevehka. Turvallisempia vaihtoehtoja sen sijaan olisivat esimerkiksi jukkapalmut, petunia, bambu, kiinanruusu, tulilatva ja lohikäärmepuu. Näitä myrkyttömiä huonekasveja voi kokeilla myös häkin sisustukseen, sillä vihreys piristää kummasti niin häkin olemusta kuin lintujen hauskanpitoa. Huomioi kuitenkin, että myös multa ja lannoitteet voivat johtaa munkkiaratin myrkytykseen.

Päihteet

On sanomattakin selvää, ettei pieni lintu voi fyysisesti sietää minkäänlaisia päihteitä. Alkoholi, tupakka ja huumeet ovat sanoja, joiden ei pitäisi esiintyä samassa yhteydessä puhuttaessa munkkiaratista.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *