Sininen

Sininen munkkiaratti.

Geeni: Blue
Periytyminen:
Resessiivi
Sukulaisvärejä:
Aqua ja turkoosi

Sininen on yleisimpiä ja suosituimpia munkkiaratin värimuotoja, jonka aiheuttaa lintulajeilla usein taavattu “blue”-niminen geeni. Se periytyy resessiivisti, väistyvästi, eli kummankin emon on kannettava tekijää joko piilevänä tai näkyvänä, jotta poikaset voisivat saada värin näkyväksi.

Blue-geeni ei varsinaisesti vaikuta niin, että se synnyttäisi sinistä väriä. Sen sijaan, geeni vaikuttaa poistamalla psittasiinipigmentin, eli kaiken keltaisen. Kun normaalisti vihreästä munkkiaratista poistuu keltainen väri, jäljelle jää sininen sävyt.

 

Sininen geeniperhe

Blue-geenillä on erilaisia muunnoksia, eli alleeleita. Voisi ajatella, että sinisellä on siis sukulaisgeenejä, ja yhdessä nämä muodostavat sinisten geeniperheen.

Sininen vaikuttaa geeniperheensä alleeleista kaikkein voimakkaimmin ja poistaa 100% keltaisesta. Muut sukulaisgeenit sen sijaan saattavat poistaa keltaista vähemmän, jolloin tulos on sinivihertävämpi. Ne eivät siis vaikuta yhtä voimakkaasti kuin itse blue. Tällaisia alleeleita, jotka poistavat vain osan sinisestä, kutsutaan nimellä Par-blue. Sana Par-blue tulee sanoista partial blue ja tarkoittaakin osittain sinistä. Par-blue -värejä ovat esimerkiksi “aqua” ja “turkoosi”.

Lue lisää aquasta ja turkoosista!

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *